Talmud Tora Çoçuk Peraşası

“Bene Yisrael arasında sanki birşeyler yanlış gidiyor, ama ne olduğunu bilemiyorum” dedi Dani.

 

Dani’nin Bene Yisrael’in çöldeki yolculuğu sırasında tanıştığı arkadaşı Arel, “Sanırım bulutları kastediyorsun. Bu zamana kadar Bene Yisrael’e çöldeki yolculukları sırasında eşlik eden Tanrısal bulutlar, ‘Anane Akavod’ birden yok oldular” dedi.

“Evet, ama neden?” diye sordu Dani.

 Dina, “Aron öldükten sonra bulutlar da kayboldu” diye cevap verdi.

Dani, “Peki ama şimdi bulutların Bene Yisrael’in üzerindeki koruması olmadan nasıl idare ediyorsunuz?” diye sordu. Arel sıkıntılı bir ses tonuyla, “Hiç kolay değil. Bulutlar kaybolduktan sonra, düşmanlarımız da bizimle savaşmak istiyor. Tehlikedeyiz! Belki de Mısır’a geri dönmeliyiz” diye cevap verdi.

Bu söylenti giderek Bene Yisrael’in arasında yayıldı ve bazı aileler Mısır’a dönmek üzere çoktan eşyalarını toplayıp yola koyuldular bile. Dani ve Dina olacakları görmek için onlara dahil oldular. Ancak yolculukları çok uzun sürmedi. Leviler, Mısır’a dönmek üzere yola koyulanlara karşı çıktılar ve onlara “Mısır’a dönmek yasak, yürüyün Erets Yisrael’e gidiyoruz!” diyerek meydan okudular. Sonuç olarak, davayı Leviler kazandı ve herkes yüzünü Erets Yisrael’e çevirdi.

Dani, “Bakın bulutlar geri döndü” dedi heyecanla.

Dina, “Bulutlar Moşe Rabenu’nun sayesinde geri döndü. Gerçek bir lider, halkını asla korumasız bırakmaz” diye açıkladı.

Şabat Masasına Hikaye

Teşekkür Ederiz

Uzun yıllar Erets Yisrael hayali ile yaşayan Rabi Yaakov Şimşon, sonunda hayalini gerçekleştirdi ve Erets Yisrael’e aliya yaptı. Erets Yisrael’in kutsal havasını içine çekti ve kutsal yerlerde dualar etti. Ancak, Erets Yisrael’e gelmeye hak kazanmış olmasının getirdiği sevincin yanı sıra, Erets Yisrael’in oturucularının yaşadığı şartlar ve ekonomik durum onu üzüyordu. Şöyle ki ülkede açlık vardı.

Bu bağlamda, Rabi Yaakov Şimşon komşu ülkelerde ki Yahudi Cemaatlerine gidip, Erets Yisrael’de yaşayan Yahudiler’in iyiliği için para toplamaya karar verdi.

Çıktığı yolculuklardan birinde Rabi Yaakov Şimşon, misafirperver bir Haham’ın evine misafir oldu. Haham adamla yakından ilgilendi ve ona aslen nereli olduğunu sordu. Rabi Yaakov Şimşon da aslen Polonya’dan olduğunu söyledi. Bunu duyan Haham heyecanla, “Mezbuj’lu Rabi Baruh’u tanıdınız mı?” diye sordu.

Rabi Yaakov Şimşon, “Elbette ki tanıdım. Ben onun öğrencisiydim” diye cevap verdi.

Haham buna çok sevindi ve Rabi Yaakov Şimşon’a, “Lütfen bana ondan duyduğunuz bir Tora öğretisini anlatın” dedi.

Rabi Yaakov Şimşon Haham’a, Tsadik’ten duyduğu bir dersi anlatmak istedi fakat o anda tüm öğretileri aklından silindi.

Rabi Yaakov Şimşon Haham’a, “Daha evvel böyle birşey hiç başıma gelmemişti. Üzgünüm ama Tsadik’in tüm ‘Tora’sı aklımdan silindi” dedi.

Birkaç saat geçti ve Rabi Yaakov Şimşon yerinden fırladı. “İşte hatırladım. Tsadik’in ufak bir öğretisi…” dedi.

“Birkat Amazon’da, ‘Node Leha…Al Şeinhalta Laavotenu…Veal Şeotsetanu Meerets Mitsrayim Veal Beriteha… Veal Torateha’ yani, ’Sana teşekkür ediyoruz…atalarımıza imrenilecek iyi ve geniş bir toprak, bir anlaşma ve Tora’yı, yaşam ve yiyecek miras bıraktın…bizi Mısır’dan çıkardın…Anlaşmanı vücudumuzda mühürledin… Bize Tora’yı öğrettin’ deriz. Bir sonraki bölümde ise tekrar, ‘Veal Akol Ad. Elo_enu Anahnu Modim Lah - Ve bütün bunlar için (bunların ötesinde), Tanrı’mız Sana teşekkür ediyoruz ve Ad’ını kutsuyoruz’ cümlesini söyleriz.”

“Rabi Baruh bu cümleyi şu şekilde açıklar: Bizler evet Tanrı’ya bize verdiği Tora, güzel yaşantımız ve tüm iyilikleri için teşekkür ediyoruz. Ama ‘Veal Akol’ herşeyin ötesinde O’na, bizim Tanrı’mız olduğu için; O’nu tanımaya ve O’na inanmaya hak kazandığımız için teşekkür ediyoruz.”

Bu sözlerin ardından Haham’ın gözleri açıldı ve Rabi Yaakov Şimşon’a, “Bu ufak bir öğreti mi? Bu çok önemli ve bir o kadar da değerli bir öğreti” dedi.

Rabi Yaakov Şimşon üç gün boyunca Haham’la birlikte oturdu ve ona Rabi Baruh’tan öğrendiği Tora’yı büyük bir heyecan ve istekle anlattı.

Pozitif Mitsvalar

Ekev 13:15 “Araştırmalı, incelemeli ve çok iyi şekilde soruşturmalısın.”

Bir keresinde Yaakov küçük kuzeni Natan’ı evinde ziyaret ederken, Natan evdeki değerli bir vazoyu kırdı.

Yaakov’un amcası eve döndüğünde, vazonun nasıl kırıldığını en ince detayına kadar öğrenmek için Yaakov’u uzun uzadıya sorguladı. Sonunda Yaakov dayanamayarak amcasına konuştu:

“Yasef Amca, neden bana bu kadar çok soru soruyorsunuz ki? Vazoyu kıran Natan”

Yasef Amca hemen cevap verdi: “Sana sorular soruyorum çünkü gördüklerin doğrultusunda bir karara varacağım. Vazo, Natan’ın dikkatsizliği sonucu mu kırıldı yoksa bu sadece bir kazamıydı. Natan korktuğu için bana bunun cevabını vermeyebilir. Ama gördüklerini bana anlatırsan durumu daha iyi anlayabilirim.”

Bir kişi mahkemenin huzuruna çıkarıldığı zaman, adil bir şekilde yargılanacağından emin olmak ister. Yargıçlar ise kararını görgü tanıklarının tanıklığı doğrultusunda verirler.

İşte bu sebepten dolayı başkalarını yargılarken, herhangi bir yargıya varmadan evvel durumu her yönü ile araştırmalı ve açıklığa kavuşturmalıdır.

Resimli Peraşa

  • Yiyeceksin, doyacaksın ve Tanrın Aşem’i, sana vermiş olduğu iyi Ülke nedeniyle mübarek kılacaksın. (Ekev 8:10)
  • Tanrın Aşem’den çekin, O’na ibadet et ve O’na yapış. Gerektiğinde sadece O’nun İsmi’yle yemin edebilirsin. (Ekev 10:20)
  • Eğer size bugün emretmekte olduğum emirlerimi dikkatle dinler, tüm kalbinizle ve tüm canınızla Tanrınız Aşem’i sever ve O’na ibadet ederseniz… Dikkatli olun! Sakın kalbiniz baştan çıkmasın ve doğru yoldan saparak başkalarının tanrılarına ibadet edip onlara eğilmeyin. (Ekev 11: 13-16)

pdfPeraşayı indirmek için tıklayın