Yazdır

dort yanlis dusunce1.Yahudilik ya hep ya hiçtir.

2.Bazı Yahudiler kendilerinin daha iyi olduğunu düşünürler

3.Din hayattan eğlenceyi çıkarır

4.Dindar olmak bir kaçıştır

 

1-Yahudilik ya hep ya hiçtir.

"Bütün o emirlere uyacak mıyız? Şaka ediyor olmalısınız." Bazı insanlar tüm Yahudilik uygulamalarının sorumluluğu altına girmedikleri takdirde başlamanın bir anlamı olmadığını düşünürler.

Geleneksel Yahudilik "hepsi ya da hiçbiri midir?"

Bir altın madeninin yanından geçtiğinizi hayal edin. Dünyadaki tüm altın madenlerini bulamayacağınızı düşünerek altın madenini görmezden gelir misiniz? Bu tek altın madeni tüm yaşamınıza yetecek kadar sizi zengin edebilir!

Her mitsva da bir altın madenidir. Mitsvanın bir kısmını yapsak dahi - yaşamlarımız ebediyen zenginleştirilmiş olacaktır.

Yahudilik her adımının değerli olduğu bir süreç, bir yolculuktur.

Bu "hepsi ya da hiçbiri" demek değildir. Bizim kişisel başarımız, gösterdiğimiz gerçek çabamıza ve başarmaya çalıştığımız nitelikli gelişimimize göre değerlendirilmektedir.

Şimdi yapabileceğimiz her şey çok önemlidir!

Yalnızca yapın ve adım adım ilerleyin.

2-Bazı Yahudiler kendilerinin daha iyi olduğunu düşünürler

Kendisinden daha az dindar olan birine aşağılayıcı bir gözle bakan bir Yahudi ile hiç karşılaştınız mı ? O tepeden bakabilen, yargılayıcı veya Yahudilik'le hiç ilgili olmayan bir kişi de olabilir.

Ancak Tora'ya göre -Biz kimin "İyi Yahudi" olduğunu bilebilir miyiz?

Eğer bir terorist dünyadaki en büyük Rabi'ye hırsızı öldürmesini aksi takdirde öldürüleceğini söylerse, Rabi'nin kendi hayatını kurtarmak için bile o hırsızı öldürmesi yasaktır. Tanrı'nın gözünde Rabi'nin hayatı herhangi bir suçludan daha değerli değil midir?

Talmud şöyle der: " Kimse kimin kanının daha kırmızı olduğunu bilemez" Kimse başka birinin değerini yargılayamaz, çünkü kimse başkalarının, hayat merdiveninin hangi basamağında bulunduğunu; nerede başladığını ve kaç basamak tırmandığını bilemez. Belki hırsız, kendi yaşam koşullarında, bir Rabi'den daha zor ve daha büyük seçimler yapmaktadır.

Gelin tüm yargılamaları bırakalım ve birbirimize saygılı olmaya başlayalım.

3-Din hayattan eğlenceyi çıkarır

Yahudilik Tanrı'dan "Cennet'teki Babamız" olarak söz eder.

Ebeveynlerimizin bizim iyi olan her şeye sahip olmamızı istediği gibi, Tanrı da bizim için aynı şeyi istemektedir: zevk alabilmek ve mutlu olmak!

"Tora" kelimesi "yönerge" demektir çünkü onlar hayat yönergeleridir. Bilgisayarların ekinde gelen büyük, kalın kullanma kılavuzları olmadan kendimizi kaybettiğimiz gibi, hayat çok daha karmaşıktır ve onu en iyi şekilde yaşamak istiyorsak belirlenmiş yönergeler farklılık yaratacaktır.

Tanrı bizim kendisine, ne kendi egosu tatmin için dua etmemizi istememekte ne de domuz pastırmasını midesini bulandırdığı için yasaklamaktadır. 3000 yıldan beri Tora bize nasıl anlamlı bir hayat kuracağımızı ve hayattan maksimum zevki almamızı sağlamayı öğretmektedir.

Ödülü aldığınızdan emin olun- sürekli olanı gerçekleştirmenin bir türü. Bu Yahudilik'in burada olma nedenidir bize öğretmek için.

4- Dindar olmak bir kaçıştır

" Bu bir koltuk değneğidir." "Daha fazla düşünmek zorunda değilsin." " İnancımda büyük bir sıçrayış yapmaya hazır değilim"

Kaçıştan da öte, Yahudilik bize tüm dünyadan sorumlu olduğumuzu öğretir. Talmud da herkesin dünyanın kendisi için yaratıldığını ve onu korumanın kendi görevi olduğunu hissetmesi gerektiğini söyler.

Kahramanlarımız dürüst ve bilge kişilerdi çünkü Yahudiler binlerce yıl yaşamı öğrenmek ve gelişmek için içten bir çaba göstermişlerdir. Tora bir rehberdir ve etik yapının standardıdır. Ancak sonra bu moral kaidelerinin günlük hayata geçirilmesi en zor olan kısımdır.

Ve inancın arttırılması? On Emir'in ilki Tanrı'ya inanmaktır. Toplumunuzun bir ürünü değil dürüst bir entellektüel olun. Tanrı inancına kulak verin ve inançlarınız ne olursa olsun, uygun temeller atmaya başlayın.