Rav İsak Alaluf

"Vayaavod Yaakov BeRahel şeva şanim vayiyu beenav keyamim ahadim beaavato ota."

"Yaakov Rahel için yedi sene çalıştı. Ona olan sevgisinde bu süre Yaakov'a birkaç gün gibi göründü." (Bereşit 29/20)

Birçok Tora açıklayıcısı Yaakov'un burada hissettiklerinin aslında normalin tam tersi olduğunu savunurlar. İnsan çok sevdiği birinden uzakta iken geçen her an ona sanki yıllar geçmiş gibi görünür. Halbuki Yaakov bu süreyi birkaç yakın gün gibi geçirmiştir.

Dr. Twersky'nin hastalarından bir genç alkol tuzağına düşmüş bir halde tedavi amacı ile ona gelir. Genç adam alkol olmadan bir gün dahi geçiremeyeceğini iddia etmektedir. Doktor ile birlikte terapi gurubuna katıldığında ondan yaşamının bundan sonrası ile ilgili bir karar vermesini değil sadece "bir gün" alkolden uzak durmasını tavsiye ederler. O an için ona konsantre olmasını ve yarın bunu yapıp yapamayacağını düşünmemesini isterler. Sonuç memnunluk vericidir. Doktorun ve kendi çabası ile genç adam alkolün pençesinden kurtulmayı başarır.

Rabi bu olayda çok önemli bir musar olduğunu bizlere öğretir. Sahip olduğumuz "yetser ara" bizlere her gün ve her an şöyle seslenmeye devam eder: Neden sürekli olarak Tora'nın yasaklarını çiğnememek için kendinle mücadele ediyorsun. Günün birinde belki de yarın bu yasakları deleceksin veya mecbur kalacaksın. O halde gel bu işi bu günden yap da kendini fazla zora sokma. Hayatta kaybettiğin zevkleri kaçırdıklarını yaşamak için geç olmadan bu mücadeleden vaz geç. Bu durumda yetser ara'ya verilecek en güzel cevap şöyle olmalıdır. Belki çok kısa bir zaman içinde bilerek veya bilmeyerek Tora'nın yasaklarını ihlal edebilirim. Ancak şu anda odaklandığım nokta bu yasakları delmemem gerektiğidir. O an karşıma çıktığı zaman ne yapacağıma o zaman karar veririm. Kaldı ki o yasakları delsem bile Tanrı'nın bana verdiği teşuva gücü ile yeniden gerçek yoluma dönebilirim.

Yamim ahadim sözcüğü geleneksel olarak "az sayıda gün" olarak çevrilse de buradaki anlamı sanki bir gün gibidir. Yaakov bu yedi seneyi geçirirken her günü aynı sevgi ve inançla yaşamış sevdiğine kavuşacağı günü sabırla beklemiştir.

Bazen çoğumuz  her Pazartesi diet yapmaya başlarız. Gelecek yıl sigarayı bırakacağım. Roş Aşana itibarı ile her gün Tefilin takmaya başlayacağım gibi sözler ederiz. Halbuki yapmamız gereken bu işleri bir başka zaman dilimine taşıyarak zihnimizden uzaklaştırmak değil hemen ve şimdi verdiğimiz iyi kararı uygulamaya başlamaktır. Nasıl ki Yaakov Tanrı'nın yardımı ile geç de olsa amacına ulaşmayı başardıysa iman istek ve sabır ile bizler de verdiğimiz kararların uygulandığını görebiliriz.