aile perasasiHerkes takdir edilmeyi sever. Biraz düşünürsek, etrafımızda bizim beğenimizi ve takdirimizi kazanmış birçok insanın olduğunu da fark ederiz.

Bizlere her an yardımcı olan yakın insanlar vardır. Yahudi insanların büyük lideri Moşe, bu takdirini ve minnettarlığını göstermekte o kadar ileri gitmiştir ki, Tanrı ona, On Belanın başlamasına işaret etmesi için Nil'e asası ile vurmayı emrettiği zaman, Moşe itiraz etmiş ve kendisi yerine kardeşi Aaron'un bunu yapmasını istemiştir. Moşe, nehre minnettardı, çünkü henüz bir bebekken, annesi onu kurtarmak için bir sepetin içinde, Nil nehrine bırakmıştı. Moşe, minnettar olduğu cansız bir varlığa bile vurmak istememişti!

Buradan, Tora bizlere, yapılan en küçük iyiliği bile fark etmemiz gerektiğini öğretir. İnsanların bizlere karşı yaptığı iyililikleri fark edelim ve mutluluğumuzu onlarla paylaşalım. Bu, onların kendilerini iyi hissetmelerini sağlar ve ileride daha da çok iyilik yapmaları için cesaret verir.

HİKAYE
Hikayemizde, bir kız kendisine yapılan iyiliği fark eder ve minnettar olur.

TEŞEKKÜR...

Sandra, ders zilinin çalmasını beklerken, sırasında hayal kurarak oturuyordu. Yanına döndü, sınıf penceresinden dışarı bir göz attı ve okul bahçesini neredeyse bir havuza dönüştürmüş sağanak yağışı fark edince şaşırdı.
"İyi ki dışarıda değilim." diye düşündü. Daha sonra, okul girişinde, öğrencilerin karşıdan karşıya geçmesini kontrol eden Bayan Eti, hala bir kaç çocuğa yardım etmekle meşguldü.
Sandra, böyle bir işin, fazla genç sayılmayan biri için ne kadar zor olduğunu düşündü. Yağmurda, karda, kışta, her gün yıllarca dışarıda dururdu Bayan Eti. Sandra, kendisi de dahil olmak üzere, bütün çocukların Bayan Eti'yi nasıl görmezden geldiklerini, sanki orada yokmuş gibi davrandıklarını düşündü.
Tam o sırada zil çaldı ve Sandra hayallerinden uyanarak yoğun bir güne başladı.
Ertesi sabah Sandra, beraber okula gitmek için arkadaşları Doris ve Karen'le buluştu. Hava hala soğuktu ama neyse ki evvelki gün gibi bir yağış yoktu. Kızlar karşıdan karşıya geçtikten sonra, yağmura yakalanmadıkları ve neredeyse sıcak okul binasına girecekleri için rahatlamışlardı. Tam okul bahçesinde girecekleri sırada, Sandra "Bir dakika arkadaşlar! Bir şey unuttuk!" dedi.
Arkadaşları merakla ona baktılar. "Ne unuttuk? Her ne ise, onu sonraya bırakalım ve hemen içeri girelim."dedi Doris.
"Hayır, bu çok önemli " diye ısrar etti Sandra sabırsızca ve yürümeye başladı.
Meraklı kızlar onu takip etti. Bayan Eti'nin bir grup öğrenciyi güven içinde karşıdan karşıya geçirdiği sırada, kızlar da ana caddeye ulaştılar. Sandra, kadına doğru ilerleyip onun dikkatini çekmeye çalıştı. "Şey...Bayan Eti...?" dedi.
Bayan Eti, şaşkın bir şekilde ona baktı. "Ne oldu yavrum?"
Sandra derin bir nefes aldı ve " Ben sadece size teşekkür etmek ve hepimize karşıdan karşıya geçerken yardım ederek bu kadar zor bir iş yaptığınız için herkesin size minnettar olduğunu söylemek istiyordum" dedi.
İlk başta Bayan Eti bir şey söylemedi. Ama bir an sonra, Sandra, kadının gözlerinden gözyaşlarının süzüldüğünü fark etti. Kadının yüzünde kocaman bir gülümseme belirmişti.
"Çok teşekkür ederim yavrum" dedi titrek bir sesle. "Bu işte yıllardır çalışıyorum. Bana teşekkür eden ilk kişi sensin" diye ekledi.
Sandra kızararak, şaşkınlıktan kalakalmış arkadaşlarına döndü. "Size önemli olduğunu söylemiştim" dedi gururla. Sandra geri döndüğü için mutluydu. Bütün kızlar, minnettar olmak ve bunu göstermek hakkında çok önemli bir ders öğrenmişlerdi.

TARTIŞMA SORULARI

3-5 YAŞ
Soru: Sandra pencereden bakıp Bayan Eti'nin işini yaptığını görünce ne hissetti?
Cevap: Çok çalışan bu kadının teşekkürü hak ettiğini ama kimsenin ona teşekkür etmediğini düşündü.
Soru: O gün yolundan geri dönüp kadına teşekkür edince neler hissetti?
Cevap: Sandra, böyle bir davranışta bulunduğu için çok mutlu oldu. Bayan Eti'nin, kendisine teşekkür edilmesinden dolayı nasıl mutlu olduğunu fark etti.

6-9 YAŞ
Soru: Başkalarına karşı minnettarlık hissetmek ve bunu ifade etmek neden önemlidir?
Cevap: İnsanlara teşekkür etmek; onlara hiç bir harcama yapmadan verebileceğimiz çok değerli ve önemli bir armağandır. İnsanlar yaptıklarının işe yaradığını bildiklerinde, kendilerini daha canlı hissederler ve başkaları için daha fazla yararlı olmaya çalışırlar. Kendimizi, minnettar olma ve bunu ifade etme konusunda geliştirirsek, kendimize de önemli bir armağan vermiş oluruz: Daha sevgi dolu ve duyarlı bir insan haline geliriz.
Soru: Kendileri için çok önemli bir iş yaptığı halde, sizce neden çocuklar Bayan Eti'ye dikkat etmiyorlardı?
Cevap: Başkalarının bizler için bir şeyler yapmasını beklemek ve bu olunca da doğal kabul etmek insanın doğal bir eğilimidir. İkinci bir kez düşünmeden sürekli aldığımız çocukluk çağımızdan beri, bu şekilde düşünmeyi öğrendik. Ancak, daha olgun ve manevi açıdan gelişmiş yetişkinler olduğumuzda, artık kendimizi daha derin düşünmek ve insanların bizler için ne kadar çok iyilik yaptıklarını anlamak için geliştirebiliriz. İşte, bu da hikayemizdeki Sandra'nın yapmayı başardığı olaydır.
Soru: Yaşamımızda, teşekkürü hak eden kişiler kimlerdir?

10 YAŞ VE ÜSTÜ
Soru: Çocukların karşıdan karşıya geçmelerinde yardımcı olan Bayan Eti, tabii ki bu işin karşılığı olarak belli bir ücret alıyordu. Eğer sadece işini yapıyorsa, ona teşekkür etmek ve minnettarlığımızı göstermek gerçekten gerekli midir?
Cevap: Birinin bize yardım ettiği için para alması veya kar elde etmesi, bizim ona teşekkür etmememiz için bir neden oluşturmaz. Bu kişinin motivasyon kaynağı her ne olursa olsun, o kişi bizim yararımız için bir şey yapıyordur. Bize karşı yapılan iyilikleri fark etmek de olumlu bir manevi değerdir. Eğer insanlar bizlere tamamen karşılıksız olarak yardım ediyorlarsa, bu onlara karşı daha da fazla minnettar olmamızı sağlar.
Soru: Minnettar olunması ve takdir edilmesi, kişinin verilen bir işi nasıl yaptığını etkiler mi? Neden?
Cevap: İnsan psikolojisinin en önemli bileşenlerinden biri de insanın kendi kendine olan güveni, kendisi hakkında ne hissettiğidir. Kendisini seven insan, daha az seven bir insandan çok daha mutlu, rahat ve isteklidir. Bir insanın kendisi hakkındaki görüşlerini ideal olarak, içten, kendi kendine belirlemesi gerekliyse de, birçok insan bunu başka insanların fikirlerinden, ger dönüşlerinden yararlanarak oluşturur. Başkaları tarafından takdir edilen insan kendini iyi hisseder ve değer kazanmış çabalarını daha da devam ettirmek ister. Gerçek minnettarlığı ve takdiri hissedip göstermek, kendimizin ve başkalarının en iyisini yapabilmeleri için kullanabileceğimiz etkili bir araçtır.
Soru: Yaşamımızda, teşekkürü hak eden kişiler kimlerdir?