Alçakgönüllülük ve Sinay DağıMidraşa göre Tanrı Tora’yı vermeye hazırlandığında tüm dağlar öne çıkarak Tora’nın kendileri üzerinde verilme gerekçelerini sıralarlar:

 

Biri “Ben en yüksek dağım” derken diğeri “Ben en dik olanıyım “der. Ancak Tanrı en uzun veya en büyük olanını değil en mütevazı olan Sinay Dağ’ını seçer.

GERÇEK KARİZMA

 Bu alçakgönüllü millet nedir ve Tora’yla ne yapması gerekir?

Öncelikle alçakgönüllülüğün ne olmadığını açıklamak gerekir. Alçakgönüllülük iddiacı olmamak veya konuşmak için isteksizlik duymak; olaylar karşısında omuz silkip düşük bir ön saygıya sahip olmak değildir. Tora’da (Devarim 12:3) Moşe için  Paro’ya öfkeyle karşı çıkan, Amalek’le savaşan ve Yahudi milletini azarlama cesaretini göstermesine rağmen dünyadaki en alçakgönüllü insan olarak bahsedilir.

Yahudilik alçakgönüllülüğü “ Doğru olanı yapmanın dışında hiçbir şeyin önem taşımadığı gerçeğiyle yaşamak “ olarak tanımlar. Bunun anlamı alçakgönüllü olan kişinin başkalarının fikirlerine bağlı olmamasıdır. Çünkü bazen doğru olanı yapmak popüler olabilir (ve kişinin egosunu tatmin eder) ve  bazen de olmaz. Ancak alçakgönüllü kişi doğru olanı yapmak için gerektiğinde kendi egosunu bir kenara bırakabilir.

Maneviyattan uzak olan dünyada, en büyük şahsiyetler genellikle en kibirli olanlardır.

Bir partiye giden bir film starını hayal edin:

Kasılarak, kendini beğenerek, kibirle yürür. Yapmacık tavırları sanki şöyle demektedir: ”Ben büyüğüm ve size veya başka birine ihtiyacım yok !” Oda onun saldığı korku ve huşuyla sessizleşir. Karizma!

Yahudilik bunun sahte bir karizma olduğunu söyler. Kibirli insan doğru ve yanlışla ilgilenmez.  

Kendi egosunu tatmin etmek için gerektiğinde başkasını üzebilir, yalan söyleyebilir hatta çalabilir.

          Kibirlilik  =  Ben itibarı olan her şeyim

          Alçakgönüllülük = İtibar edilen benden büyük olandır.

 

İLERİ GERİ ADIM

Alçakgönüllülük, başkası karşısındaki  kendi pozisyonu hakkında objektif olabilme kabiliyetidir. Eğer ben idareci pozisyonundaysam o halde idare etmeliyim ve değilsem de kararı başkasına bırakmalıyım. Nerde duracağımı bilmeliyim. Kendimizden daha bilgili biriyle bulunuyorsak konuşmadan önce iki kere düşünmek gerekir. Doktor dolu bir odada bir muhasebecinin tıbbi konularda itiraz kabul etmez şekilde konuşması  kadar can sıkıcı  bir şey olamaz.

Rabi Simha Bunim (19 YY Avrupa) her zaman cebinde iki kâğıt taşırdı, biri sağ cebinde biri de sol cebinde. Birinde Talmudik bir deyiş vardı, “Tüm dünya yalnız benim için yaratılmıştır” (Sanhedrin 38 a). Diğerinde ise Avraam’ın sözleri yazılıydı, “Ben  yalnızca kül ve toprağım” (Bereşit 18:27). Bu şekilde ileri çıkacağı ve geride duracağı zamanlar olduğunu hatırlamış oluyordu.

Kişi manevi olarak yükseldiğinde, alçakgönüllülüğü de artar. Tanrı’ya yaklaştığımızda, kendi sınırlarımız, yararlanma olanaklarımız ve faniliğimiz hakkında daha gerçekçi olup yalnız Tanrı’nın ebedi olduğu gerçeğine ulaşırız. Moşe “En alçakgönüllü kişi” olarak adlandırıldı çünkü Tanrı’nın önünde durduğunda yerini biliyordu. Talmud kibirliliği puta tapmaya benzetir, ikisi de Tanrı’nın  varlığını yok sayar.

Rabi Rafael  (19 YY. Avrupa)  bunu şu şekilde özetler: “Cennete gideceğim zaman, bana soracaklar, neden daha fazla Tora öğrenmedin? Ben de onlara yavaş öğrenen biri olduğumu anlatacağım. Neden başkalarına daha şefkatli davranmadın?” diye sorduklarında onlara fiziksel olarak zayıf olduğumu söyleyeceğim. Sonra da bana “Neden daha fazla Tsedaka vermedin?” diye soracaklar ve ben de onlara yeteri kadar param olmadığını belirteceğim. Bunun üzerine bana şunları söyleyecekler: “Eğer bu kadar aptal, zayıf ve fakirsen, neden bu kadar kibirli oldun?”

Ve buna verecek cevabım olmayacak.

ALÇAKGÖNÜLLÜLÜK İÇİN ARAÇLAR

Alçakgönüllülüğü nasıl başaracağız?

Bir Yahudi’nin uyandığında yaptığı ilk iş “Mode Ani” duasını söylemektir.” Tanrım, bugün de bana ruhumu tekrar geri verdiğin için sana teşekkür ederim”.

İlk adım Tanrı ile olan ilişkimizi bir perspektif içine koymak olmalıdır. Daha rahatlamış, sakinleşmiş ve daha esnek olarak ortaya çıkarız ki bu da toplum içindeki davranışlarımıza yansıyacaktır: iş ilişkilerimizde, evlilikte, sosyal topluluklarda.

Alçakgönüllülük kazanmak için birkaç araç:

 Methiyeleri okuyun. Onlar alçakgönüllülük için iyi bir ilaçtır. Hayatın gerçek anlamını kavramak için  yardımcı olur. Kendi biyografinizi yazmaya çalışın. Ne için hatırlanmak istersiniz?

  1. Tartışmalarda alçakgönüllülüğü kullanın. Her hakarete cevap vermek zorunda değilsiniz.
  2. Yakın arkadaşınızın sizi eleştirmesini isteyin. Hatalarımızı ne kadar açık görebilirsek başkalarına karşı daha az kibirli olabiliriz.

TANRI’YA İÇERİ GİRMESİ İÇİN İZİN VER 

Alçakgönüllülüğe en önemli adımı Devarim kitabının başında görmekteyiz .”Ve Tanrı Moşe’ye Sinay Çölünde konuştu.” Hahamlar bu temel soruyu sorarlar: Neden Tora bir çölde verildi? Çünkü çöl boştu. Bunun anlamı Tanrı’nın bilgeliğini kabul etmek ve Tora’yı elde etmek için öncelikle içimizde bir boşluk açmak için istekli olmamız gerektiğidir.

Şavuot Bayramına hazırlandığımız ve Sinay tecrübesini devraldığımız bu günlerde, bize verilen mesaj; yerimizi bilmek, içimizde Tanrı gerçeğinin ve onun Tora’sının gireceği bir yer açmak gerektiğidir.