hamets matsa Pesah haftası boyunca, Hamets yememek ve bulundurmamak gerekir. Bu yüzden, tüm ekmek, pasta, bira, vs. - yiyecekler tüketilir veya satılır ve yalnız "kaşer Lepesah-Pesah için üretilen" ürünler satın alınır.

Kalıntı hamets probleminden sakınmak için de, Pesah için özel kap kacak kullanılır.

Tora matsa yemenin 2 nedeninden bahseder. En bilineni Mısır'dan çıkışın sabahı, Yahudiler Mısır'dan aceleyle çıktıklarından, fırına verdikleri ekmeği kabarmadan yemeleridir.

Tora aynı zamanda (Şemot-Çıkış 12:8 ) çıkıştan önceki gece de - İlk Pesah Seder'i - Yahudilerin matsa yediğinden bahseder. Bunun nedeni, hametsin kabarmasından dolayı gururu, matsanın ise saflığı ve alçakgönüllülüğü temsil etmesidir. Tanrı'ya yakınlaşmak için, kişi kendi kişisel gururundan arınmalıdır. Bu yüzden biz de evimizden hametsi kaldırıyor ve aynı işlemi alçakgönüllülüğü elde etmek için davranışlarımıza da uyguluyoruz.

Pesah'tan bir gece önce, evimizde dikkatli bir hamets arayışında bulunuruz. Bu arama mum ışığında yapılır ve tüm aile için unutulmaz bir deneyimdir. Kalan hametsler de ertesi sabah yakılır veya Pesah haftası için Yahudi olmayan birine satılır. Satış yasaya uygun yapılmalı ve bir Rabiler'den bu konuda yardım istenmelidir.

Hamets

Hamets "kabarmış" demek değildir. Bir maddenin hamets olabilmesi için (Buğday, arpa, yulaf, çavdar, darı ) gibi tahıl maddelerinden herhangi biri veya bunların herhangi bir türevinin (un gibi) su ile temasa geçip bekletme süresinin 18 dakikayı aşmasıyla oluşur. Örneğin ekmek, makarna, bira, viski ve diğer malt bazlı içecekler.

Hamets olan yiyecekler ev, dükkan, araba, vs. sınırları içinde bulunmamalıdır.

Pilav, kuru fasulıe, mercimek gibi bazı hububat maddelerinin kullanılmamasının nedeni de yukarıda belirtilen tahıl maddeleriyle karışma ihtimalinin yüksek oluşundan kullanılmamalarının uygun görülmesidir.

Bedikat Hamets - Hametsin araştırılması. Mülkiyetimizde olan her yer 'hamets'den arındırılmalıdır. Aramaya başlamadan önce "Al Biur Hamets" berahası söylenir, tamamlanınca da bulup bulamadığımız hametsin bizim için değersiz olduğunu ilan ederiz.

Biur Hamets- Hametsin yok edilmesi. Bir gece önce bulunan hamets ertesi sabah Hametsin son yeme saatinden önce yakılır veya mülkiyetten çıkarılır.