yeni baslangicRoş Aşana, bir yandan Yeni Yılın kutlandığı bir gün, diğer yandan da bir yargı günü olması nedeniyle bir paradokstur.

Ve neden yeni yılın ilk gününde yargılanıyoruz? Geçmiş yılın sonunda yargılanmamız daha uygun olmaz mıydı? Tüm bu çelişkili durumlar daha derin bir araştırma gerektirmektedir.

MANEVİ ENERJİ

Roş Aşana gününde hangi tarihsel olay gerçekleşmiştir? Herhangi bir anıyı kutluyor muyuz? Tişri ayının birindeki enerji nedir?

Roş Aşana dualarında şunları söyleriz: "Bugün yaradılışının başlangıç günüdür, ilk günün anımsanması... Bugün dünya konseptinin oluşturulduğu gündür."

Gelenekler bize bu günde Adam'ın yaratıldığını söyler. Aslında, Tanrı bu günde dünyanın planını yani dünya konseptini yaratmıştır. Roş Aşana yeni bir konseptin, tekrar yaratılmanın ve yeni bir plana gebe olma günüdür.

Her yıl edinilen enerji işte bu enerjidir. Her Roş Aşana'da yaradılış öncesini tekrar yaşamaktayız. Yeniden esas dünyanın planlanması... Bugünün dualarında pişmanlıktan, günahlardan bahsedilmez. Çünkü bugün tekrar yaratıldığımızdan, pişmanlık duyulacak geçmiş yoktur.

İbranicede yılın karşılığı olan Şana kelimesinin iki anlamı daha vardır: Tekrarlamak ve değişmek.

YENİ PLAN

Tanrı, dünyayı ve tüm yaratıkları bu günde, yeni yılın koşullarını, statülerini ve varoluşlarının değerini belirleyerek yargılar. Biz "yeni" olduğumuza göre, bu yargı geçmişimize bağlı değilse, o halde neye bağlıdır? Tanrı bizim Hayat Kitabı'na yazılıp yazılmayacağımıza nasıl karar verir?

Tanrı, bu günde gelecek için bir plan tasarlamış ve Tanrı'nın Krallığında aktif olma isteğine sahip olmamızı beklemektedir. Yargımız işte buna bağlıdır.

Geçmiş sınırlamalardan kendimizi kurtararak, yeni plana sahip olma isteğiyle, gerek kişisel gerekse millet olarak, hayatı seçerek, yeni yılda "Hayat Kitabı'na" yazılmamızı sağlayalım.

HAYATINIZ İÇİN BİR PLAN YAPIN

Teşuva yapmanın anahtarı sizi geçmişe bağlayacak şeylerden özgür kılacak bir planın yapılmasıdır. Plan olmadan, gelecekte gerçekten değişmeyi istediğinizi Tanrı'ya göstermek zordur. Nerde olduğumuzu ve nereye gitmemiz gerektiğini iyi değerlendirmemiz gerekir. Bu değerlendirmenin İbranice karşılığı "Heşbon = Manevi hesaplaşma " dır.

Ramhal (17 yy), bir şirketin hazırladığı uzun vadeli iş planı gibi yaşamımız için de aynı şekilde bir plan yapmamızı önerir. Bu planın gelecek için planlanan her safhasının bir tarihi, süresi ve talimatları vardır. Bizim de bu şekilde bir plana gereksinimimiz vardır. Kendimize bu şekilde bir soru sormayı deneyelim:

"Öldüğüm zaman mezar taşımda ne yazılmış olacak? Çok modern giyindiğim mi, en iyi restoranlarda yediğim mi yoksa süslü spor araba kullandığım mı?

Yaşamdan gerçekten ne istediğinize ulaşabilmek için 15 dakikalık bir egzersiz öneriyoruz. Bir kağıt alıp en tepesine şunları yazın: "Hayattaki amaçlarım nelerdir?"

Şimdi de 2 dakikanızı olabildiğince kapsamlı bir liste hazırlamaya ayırın. Bu hedeflerinizi nasıl başaracağınız hakkında endişelenmeyin. Sadece aklınıza geleni yazın.

Bazı insanların bilinçaltında olan amaç ve istekleri vardır ancak onlar hakkında düşünmekten kaçınırlar çünkü onları hiçbir zaman başaramayacaklarına inanırlar. Bu egzersizi yaparken bu düşünceler de açığa çıkacaktır. Bunu yaptığınızda kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Şimdi de farklı bir bakış açısıyla, yeni bir kağıt alıp başka bir soru yazın: "Eğer yaşayacak yalnızca bir yılım kalsaydı, zamanımı nasıl geçirirdim?"

Her gün kendinize şu soruyu sormaya çalışın: "Önceliklerim mezar taşımın üstüne anlamlı bir şey yazılmasına nasıl katkıda bulunabilir?"

Tanrı bizi hepimize özgü olan yeteneklerimiz, sınırlamalarımız ve koşullarımızla yarattı. Bizim hayattaki amacımız bize verilen bu armağanları potansiyelimizi arttırmak amacıyla nasıl kullanabileceğimizi anlamaktır. "Heşbon = Hesaplaşma" bunu başarmanın Yahudilik yönüdür. İçinde bulunduğumuz dönem, bizi hayatın esasına ve amacına döndüren Heşbon yapma dönemidir.

BÜYÜME VE YENİLENME

Kendinizi hiç bu kadar çok mitsvanın içinde boğulup, birini bile mükemmel bir şekilde yapmadığınız hissine kapıldığınız oldu mu? 613 mitsva sonsuz bir okyanus gibi görünebilir ve bizi Tanrı'ya ve daha anlamlı bir hayata nasıl yaklaştıracağını bile anlayamayabiliriz.

Maymonides, 613 mitsvanın en azından BİR mitsvayı mükemmel olarak yapabilmek için yardımcı olduğunu söyler.

Bu seneki Roş Aşana'da, sık sık yaptığınız bir mitsva üzerinde yoğunlaşıp onun eksperi olun. Her zaman bilmek ve daha iyi yerine getirmek istediğiniz bir mitsva seçin. Bu, Şema söylemek, mezuza takmak, tsedaka vermek, Şabat'ı korumak, ebeveynlerinize saygı göstermek veya kaşeruta bakmak olabilir.

Mitsvayı en derin seviyede öğrenmeye çalışın. Tora'da geçen bölümünü ve mitsvanın içeriğindeki anlamı hakkındaki yorumları araştırın. Mitsvanın hayata nasıl anlam kattığını ve Tanrı'ya yaklaştırdığını bulmaya çalışın. Rabilerinize bununla ilgili sorular sorun.

Ve gidebildiğiniz kadar derine vardığınızı düşündüğünüzde de biraz daha derine inin.

Bir sonraki adım da öğrendiklerinizi uygulamaya başlamak olmalı. Mitsvayı tam anlamıyla yerine getirmeye odaklanın. Örneğin Şema üzerinde çalışıyorsanız, ilk satırını anlayarak ve konsantre olarak söylemeye çalışın. Daha sonra da bir cümle arttırarak çalışmayı sürdürün. Kendinizi her gün kontrol edip gelişmenizi kaydedin.

Sonuç olarak, Tora çok değerli bir armağandır. Tanrı'nın bizi sevdiğinin işaretidir. Potansiyelinizi arttırmanıza ve gelişmenize yardımcı bir araç olarak Tora'nın güzelliğini hissedin.