vahaYahudiler'den genelde Şabat'ın anlamını açıklamaları istenir. En çok sorulan sorular şunlardır:

Yahudiler Şabat'ı korumaya ne zaman başladılar?

Şabat günümüzde de geçerli midir?

Neden çoğu insan Şabat'ı farklı bir biçimde korurken bazıları da hiç korumuyor?

Neden Şabat'ta ışık açıp kapanmaz ya da araba kullanılmaz?

Eğer Şabat bir dinlenme günüyse neden bir restoranda dinlenip sonra da alışverişe ya da sinemaya gidemiyorum?

Bu ve bundan sonraki bölümlerde kutsal kitabın yanı sıra filozofik ve mistik açılardan bu soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Şabat herkese farklı bir şey ifade eder fakat şu da bir gerçektir ki; eski zulüm ve modern günün soykırımına rağmen Şabat hala Yahudi varlığının temel taşı durumundadır. Hatta bazı kimseler '' Eğer Şabat olmasaydı bugün Yahudi olduğumuzu bilemezdik.'' derler.

Başlangıçta gökler ve yer yaratıldı. Ve yedinci gün Tanrı yapmakta olduğu tüm işini bitirdi. Yedinci gün tüm bu işlere bir son verdi. Tanrı yedinci günü kutsadı çünkü o gün yapmış olduğu tüm yaratma işine son verdi. (Bereşit 2:1-3)

Bu, korunmuş ilk Şabat'dı. Yedinci gün Tanrı çalışmayı bıraktı; daha doğrusu yaratmayı bıraktı. Birçok nesil sonrasında da Moşe'ye on emri vererek İsraelOğulları'na ve gelecek nesillerine Şabat'ı korumalarını ve onu kutsal kılmalarını emretti.

Zahor: Şabat gününü hatırla ve onu kutsal kıl. Çünkü altı gün Tanrı gökleri, yeri, denizi ve buralarda yaşayanları yarattıktan sonra yedinci gün dinlendi. Bu yüzden Tanrı Şabat'ı kutsal kıldı. (Şemot 20:8-11)

Cuma günü karanlık bastığında başlayıp cumartesi güneş batımına kadar süren Şabat on emirde yer alan tek Yahudi tatilidir. Bu sadece ''Şemot''da değil, on emrin tüm Yisrel milleti önünde tekrar edildiği '' Devarim''de de belirtilmiştir.

Şamor: Şabat'ı koru ve onu kutsal kıl. Altı gün boyunca çalışacak ve tüm işlerinizi yapacaksınız ve yedinci gün Efendiniz Tanrı'ya Şabat'dır. Sen, oğlun, kızın, erkek ya da kadın hizmetkarın, sürün ya da senin evinde yaşayan yabancılar hiç bir iş yapmayacak; böylece kadın veya erkek hizmetkarın senin de yaptığın gibi dinlenecek. Mısır topraklarında bir köle olduğunu ve Tanrı'nın uzatmış olduğu kuvvetli elleriyle seni kurtardığını hatırla. Bu yüzden Tanrı sana Şabat'ı korumanı emretti. ( Devarim 5:12-15 )

Zahor ve Şamor: Hatırla ve koru. İki ayrı kavram birleştirildiğinde Şabat anlayışını tamamen temsil etmektedir. Korumak, emri yerine getirmektir. Bu olmadan Şabat günü olamaz. Hatırlamak ise Şabat'ı beklemeyi ifade eder. Bu yüzdendir ki haftanın her gününü yaklaşmakta olan Şabat'a bir giriş olarak görür, geçmiş olan Şabat'ı isteksizce uğurlarız.

Örneğin, pazar, pazartesi ve salı geçmiş olan Şabat gününe aittir. Hatırla çünkü salı akşamına kadar Şabat'ın bitişini temsil eden Avdala duası okunur. Ancak çarşamba, perşembe ve cuma günleri ''Şabat'ı koruma' 'ya girer çünkü sembolik olarak bu günler gelecek olan Şabat'a hazırlandığımız ve Şabat'ı beklediğimiz günlerdir.

Aynı emrin iki versiyonu Tanrı'nın Yahudilere verdiği bir mesajdır.

''Şemot'' daki versiyonu işlerin sona erdiğini, böylece Tanrı'nın tüm yaratıcı çabalarını durdurduğu anı kutsallaştırdığımızı vurgular. Tüm işler bittiğinden, zamanın dışında kutsayacağımız bir şey kalmamıştı.

Şabat Nedir?

Mistik Anlamı

Haftanın altı günü bir şeyleri inşa ederek, bir şeyleri başarmak için çabalayarak dünya ile yarışırız.

Devamını Oku...

Şabat'ın Tarihi Gelişimi

Yahudilerin, yaşadıkları her yerde Şabat'ın korunmasına yönelik kavramları açıklamaya hazır olmaları gerekiyordu.

Devamını Oku...

Tora'dan Kaynaklar

Şemot-Çıkış 16:22-30, Cuma günleri Şabat için yemeğin nasıl hazırlanması gerektiğini anlatır.

Devamını Oku...
Tümünü Gör...