rav alaluf"Ree anohi noten lifnehem ayom beraha uklala - gör bu gün önünüze berahayı ve laneti koyuyorum." (Devarim 11/26)

Gur şehrinden Rabi Yitshak Meir Tanrı'nın insana iyi ve kötüyü ayırma, beraha ile lanet arasındaki farkı görme ve seçme yeteneğini verdiğini bunu da insanın sahip olduğu bilgelikle yaptığını anlatır.

Bizler sadece seçmek için bilgeliğe sahip değiliz. Bunları uygulamak için de yeteneğimiz de vardır. Bazen insanlar yüksek bilgelik ve yeteneklerine rağmen yanlış kararlar verirler ve bunun sonucunda da karşılarına çıkan zararı tolere etmek durumunda kalırlar. Rabi Dr Twerski özellikle bilinçli ve bilgili insanların sigara gibi zararlı alışkanlıklara sahip olmalarını buna örnek olarak vermektedir. İnsanlar bununla başa çıkabilmek için öncelikle bu alışkanlıklarının verdiği zararı kabul etmeleri ve daha sonra da kesin kararlı olarak bırakma mücadelesini takip etmeleri gerekir. Buna rağmen hala bu alışkanlıklarına ısrarla devam edenlerin olduğunu görmek de ilgi çekicidir.

Bu çelişkinin nereden geldiğini görmek için de yine Tora'nın satırlarına bakacağız. Tora rüşvetin yargıçların (tsadiklerin ve bilgelerin) gözünü körelttiğini bizlere öğretmektedir. Bilge insan bile bazen önünü görmek istemezse kendini çukurda bulabilir. Çünkü önünü görmeyi engellemek için kendini şartlamıştır. Ancak bu şartlanmayı kaldırdığı zaman önünü daha rahat görmeyi başarabilecektir. Sigara ve diğer alışkanlıklar tabii ki sadece birer örnektir. Yaşamımızda birçok yanlış karar verir ve bunların arkasından giderken olmasını hiç istemediğimiz şeylere neden oluruz. Çünkü görmeyi fazla istemeyiz veya bir şeyler bizlerin görüşünü engellemektedir.

İşte Moşe Rabenu bu peraşanın daha başında bizleri bir alarm sözcükle uyarmaktadır. GÖR. Eğilimlerimiz bizleri köreltmeden önce gör ve görmeyi iste. Önünde neler olduğunu görür ve bilgelikle karar verebilirsen olman gereken yerlere varabilirsin.