rav alaluf

Aftara ile peraşa arasında genellikle bir bağlantı vardır ve bu bağlantı bu hafta çok daha açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Aftara Yeoşua kitabının 2. bölümünün ilk 24 pasuğundan oluşmaktadır. Yeoşua Bin Nun halkın başına geçtikten sonra Tanrı'dan Yarden nehrini geçiş emrini alır ama bu konuda zaman belirsizdir. 

Yeoşua bunu anlayabilmek için Yeriho şehrine iki tane öncü gönderir. Bazı Midraşik kaynaklar bu öncülerin Kalev ben Yefune ile ilk hakim olacak olan Otniel Ben Kenaz olduğunu söylerler. Yeoşua'nın buradaki amacı Moşe'nin amacından daha farklıdır. Buradaki amaç halkın geçmişte yaptığı yanlışı düzeltmek ve onların Tanrı'ya karşı olan güvenlerini tazelemektir. Yeoşua'nın bir diğer amacı da Erets Yisrael'in ele geçirilmesi için uygun zamanın gelip gelmediğini anlamaktır. Yeoşua bunu anlayabilmek için de halkın genel görüşünü alabileceği bir yol izler. Öncüler bir han işleten Rahav adlı bir kadında misafir olurlar. Rahav halkın tamamının özellikle Sihon ve Og ile yapılan savaşların duyulmasından sonra halkın "kalplerinin eridiğini" söyler. Bu da Yeoşua için geçerli ve yeterli bir işarettir. 

Bu işareti alan Yeoşua hemen harekete geçer ve Yarden nehri bir büyük mucize ile geçilir. Daha sonra Pesah'ın birinci gün Aftarasında okuduğumuz gibi halk Yeoşua tarafından Brit Mila yapılır. Gilgal denilen yerde kırkıncı Pesh bayramı kutlanır. Burada Yeoşua Tanrı tarafından bir işaret daha alır. Kampta gece iken silahlı bir adam Yeoşua'ya yaklaşır. Yeoşua adamın kimliğini sorunca adam ona zamanında Tanrı'nın Moşe Rabenu'ya söylediğine benzer bir ifade ile cevap verir. Ayakkabılarını çıkarmasını ve üzerinde durduğu toprağın kutsal olduğunu söyler. Kendisinin de Tanrı'nın ordularının komutanı olduğunu bildirir. 

Artık Yeoşua daha emindir. Bene Yisrael elbette ki silahları ile savaşacaktır. Ancak ellerindeki silahlar sadece bir araç niteliğindedir. Tanrı bu toprakların Bene Yisrael'e ait olduğuna karar vermiş ve bu kararını zaten Avraam'a bildirmişti. Kararın uygulama zamanı gelmiştir. Tanrı aralarında olduğu için çok fazla bir fiziksel ve siyasi güce ihtiyaçları olmayacaktır. Moşe Rabenu Ekev Peraşasının sonunda bu olayı çok güzel bir cümle ile ifade etmektedir: 

Senin karşında duracak kimse olmayacak. Geçtiğiniz her yerde Tanrı sizlere söylediği gibi bütün toprağa korkunuzu ve gücünüzü verecek. "Lo yityatsev iş bifnehem. Pahdehem umoraahem yiten Ad.... E.loehem al pene hol aarets aşer tidrehu ba kaaşer diber lahem."