Haftanın Peraşası BülteniNitsavim perasaşında Yahudi inancının bazı en temel esasları yer alır:
arşiv...

Lütfen Peraşa Kağıtlarını Dua Sırasında Okumayınız

               Bu Hafta İçin Saatler              

28 Elul

Gelecek Hafta İçin Saatler

Şabat

Başlangıç

Bitiş

5772

Şabat

Başlangıç

Bitiş

Yeruşalayim

6:11

7:20

-----

Yeruşalayim

6:01

7:11

Tel Aviv

6:26

7:22

  15 Eylül

Tel Aviv

6:16

7:13

İstanbul

7:02

7:42

2012

İstanbul

6:50

7:30

N İ T S A V İ M

 Hatırlatmalar:

 

ü  17-18 Eylül Pazartesi-Salı: Roş Aşana

ü  19 Eylül: Çarşamba: Taanit - Tsom Gedalya

ü  22 Eylül Şabat: Şabat Şuva

ü  26 Eylül Çarşamba: Yom Kipur

 

 

Bu HP .....'nin aziz ruhuna ithaf edilmiştir.

 

 

Peraşa Özeti (Devarim 29:9-30:20)

[www.chabad.org]

 

Nitsavim perasaşında Yahudi inancının bazı en temel esasları yer alır:

Yisrael'in birliği: "Sizler - hepiniz - Tanrı'nın önünde hazır duruyorsunuz: Kabile başkanlarınız, yaşlılarınız, memurlarınız - Yisrael'in tüm erkekleri; çocuklarınız, eşleriniz, kampınızdaki Ger (Yahudi olmuş kişi); oduncundan su çekenine kadar" (Devarim 29:9).

Gelecekteki kurtuluş: Moşe, Yisrael'in Tanrı'nın emirlerini terk etmesi durumunda tecrübe edeceği sürgün ve perişanlık hakkında uyarıda bulunur, ama ardından en sonunda, "Tanrınıza geri döneceksiniz ... Eğer kovulmuşların gökyüzünün ucundaysa [bile], Tanrı seni oradan toplayacak ... ve Atalarınızın miras aldığı Ülke'ye getirecek" (Devarim 30:4).

Tora uygulaması: "Bugün sana emrettiğim emir, senin için ne ulaşılmazdır ne de uzaktır. Gökyüzünde değildir ... Denizin öbür kıyısında değildir ... Aksine sana çok yakındır; onu yerine getirmen için, ağzında ve kalbindedir" (Devarim 30:11).

Seçim özgürlüğü: "Önüne hayat ve iyiliği, ölüm ve kötülüğü koydum; böylece sana bugün Tanrı'yı sevmeni, O'nun yolundan yürümeni ve emirlerine uymanı emrediyorum... Yaşam ve ölümü koydum önüne - berahayı ve laneti. Yaşamı seçmelisin!" (Devarim 30:19).

YAŞAMI SEÇ

[Rabi Yosef Goldman / tannentorah.com]

 

"Gökleri ve yeryüzünü bugün size karşı şahit gösteriyorum: Yaşamı ve ölümü koydum önüne - berahayı ve laneti. Ve [sen,] yaşayabilmen için - hem sen hem de soyun - yaşamı seç!" (Devarim 30:19).

Tora'nın bize yaşamı seçmemizi söylemesine gerçekten ihtiyacımız var mıdır? Hangi sağduyulu insan ölümü seçer?

Olası bir cevap, kişinin hayatını sadece ot gibi sürdürmek için değil, yaşamak için şuurlu bir karar alması gerektiğidir. Kastedilen, hayatı hızlı parkurda gününü gün ederek yaşamak değildir. Yaşamı seçmek demek, anlamlı bir hayat, değerlere ve daha yüksek bir amaca bağlı bir hayat sürdürmek demektir. Acaba bunca yıl dünya gezegeninde yaşamış olmam bir fark yarattı mı? Eğer gidersem herhangi biri bunu fark edecek mi? Hayatım üretken mi, yaşamaya değer mi?

Anlatıldığına göre, Liadi'li "Baal A-Tanya", Rabi Şeneur Zalman, öğrencisi Reb Yekutiel Liepler'i zenginlikle mübarek kılmak istediği zaman, Reb Liepler bunun kendisini daha manevi arayışlardan saptıracağından korktuğunu söyleyerek öneriyi reddeder. Rebbe bunun üzerine onu uzun bir ömürle mübarek kılmak isteyince, Reb Liepler bu berahayı "bir cahilin, görmeyen gözlerle, duymayan kulaklarla geçirdiği ve Tanrısallığı ne görebildiği ne de hissedebildiği yıllar şeklinde olmaması" kaydıyla kabul eder.

Görünen o ki, Reb Liepler oldukça müşkülpesentti. Kutsal Rebbe ona inanılmaz bir beraha sunuyorken, o bazı şartlar koşmaktaydı! Evet; çünkü o, yaşamı seçmişti; amaç dolu, verimli ve kayda değer bir fark yaratacak bir yaşam sürmeyi seçmişti. Temelde boş ve anlamsız şeylerle zaman doldurmak anlamına geliyorsa, uzun bir ömür onun ilgisini çekmiyordu.

Roş Aşana'ya çok az bir süre kaldığına göre, yaşamı seçmeye karar verelim. Tora değerleri ve asil işlerle dolu yaşamlar sürdürelim. Ve iyi ve tatlı bir sene bize nasip olsun.

Devar Tora

[Rabi Moşe Benveniste]

 

KUTSAL IŞIK

 

Ben Bag Bag omer: Afoh ba vaafoh ba dehola ba, uba teheze vesiv uvale ba. Umimena la tazua, şeen leha mida tova emena. (Pirke Avot 5/22) Ben Bag Bag der ki: Tora öğrenimini devamlı tekrarla, çünkü yaşadığın müddetçe başarılı olabilmen için tüm bilgiler onda mevcuttur. Onunla yaşlan ve ondan hiç ayrılma çünkü TORA senin için en büyük yol göstericidir.

Ben Bag Bag şöyle demek ister: Bir kişi diyebilir ki, "genç iken TORA derslerine gittim, bütün öğretileri ezbere biliyorum." Böyle demesi yanlış bir davranıştır. Aslında TORA bir yaşam rehberidir. Bu nedenle TORA eğitiminin sonu gelmez. Ömür boyu insanın en güvenilir dostu ve yol göstericisi TORA'dır.

Kral Şelomo şöyle der: Baboker zera et zareha, velaerev al tanah yadeha (Koelet 14/6). Sabah tohumu ek, akşam da elin boş durmasın.

Rabi Akiva bu deyişi şu şekilde yorumluyor: Çocukken TORA eğitimi alacaksın, yaşlılıkta da devam edeceksin, çünkü bu öğreti her yaşa faydalıdır.

MİDRAŞ ŞEMUEL böyle bir yorum getiriyor: TORA bilgileri sonsuzdur. Çünkü onda kutsallığı, manevi değerleri buluruz.

Asırlar boyu tüm zorluklara rağmen bizleri yok olmaktan koruyan TORA sihirli bir iksirdir. Rabi Yohanan Mişle kitabının bir cümlesini şöyle yorumluyor: Notser teena yohal pirya (Mişle 27/18). İncir ağacını budayan meyvesini yer.

Rabilerimiz TORA öğretisini neden incir ağacına benzetirler? Çünkü incir ağacı meyvelerinin tümünü aynı anda vermez, her arayışta yeni bir incir bulmak mümkündür. Aynı şekilde TORA öğrenimi ile de her tekrarlandığında yepyeni bilgiler edinmek mümkündür.

MİŞNA'mız şöyle devam ediyor: TORA eğitimi tüm karanlıkları aydınlatır.

Kral Şelomo şöyle der: Ki ner mitsva vetora or (Mişle 6/23). Bu buyruklar seni aydınlatır, öğretileri ise, parlak bir ışıktır.

Rabilerimiz şöyle derler: Yüce Tanrı insanın işlediği bir çok hataları affedebilir, ancak TORA öğretisini terk edenleri, asla affetmez.

Bu konuda YERMİYA peygamber halka şöyle seslenir: Al ma aveda aarets? Al ozvam et Torati (Yermiya 9/12). Ülke neden yıkıldı? Onlara verdiğim yasayı (Tora'yı) terkettiler, sözümü dinlemediler.

TORA parlak bir ışıktır, kişinin gözlerinin doğruyu görmelerini sağlar. Yanlış davranışlardan insanı uzaklaştırır.

Bu öğretilerin ışığında MİŞNA'mızın devamını daha iyi anlıyoruz, şöyle ki: TORA eğitimine yalnız gençlikte değil, yaşlılıkta da devam etmek gerekir.

Rabilerimiz şöyle derler: Kol zeman şeen mazkinim daatam mityaşevet aleem (Kinyanim 3/6).Yaşam boyunca TORA eğitimi için uğraşı veren kişiler, yaşlandıkça daha çok pozitif enerjiye sahip olurlar.

MİŞNA'mızın öğretisi güzel bir temenni ile bitiyor. Oreh yamim bimina bismola oşer vehavod (Mişle3/6). Tora'nın sağında uzun ömür, solunda zenginlik ve onur vardır.

Maneviyatla dolu uzun bir ömür dileğiyle.

Tekrar görüşmek üzere

Rav Moşe Benveniste

 

TSOM GEDALYA

 

Roş Aşana'nın ertesi günü, Tişri ayının 3'ünde Gedalya Orucu tutulur. Bu orucun nedenine geçmeden önce, Gedalya'nın kimliği ile ilgili tarihi bir giriş yapmakta fayda vardır. Gedalya ismine, Tanah'ta Yermiyau (40) ve Melahim II (Krallar - II : 25) kitaplarında rastlarız. Nevuhadnetsar'ın Bet-Amikdaş'ı yıkmasından ve Bene-Yisrael'in Babil'e sürülmelerinden sonra, küçük bir Yahudi topluluğu Erets-Yisrael'de kalır. Nevuhadnetsar, Gedalya Ben Ahikam'ı bu küçük topluluğun başına vali olarak atar. Sürgünde olup, Erets Yisrael'de bir grup Yahudi'nin yaşamalarına izin verildiğini ve Gedalya'nın onların başına vali olarak atandığını duyduklarında, çok sevinirler ve küçük topluluklar halinde ülkelerine dönmeye başlarlar.

Komşu ülke Amonlar'ın kralı Balit, Yahudilerin rahat yaşamalarını istemez ve yine bir Yahudi olan Yişmael Ben Netanya'yı Gedalya'ya suikast düzenlemesi konusunda ikna eder. Hahamlarımıza göre Yişmael de kraliyet ailesine mensuptu. Balit, Yişmael'i kışkırtmak için, olağan bir kişinin, kendisi gibi asil kana sahip bir şehzade yerine liderlik koltuğuna oturduğunu devamlı olarak tekrarlayarak kendisiyle alay eder. Bu durum Yişmael'in Gedalya'yı kıskanmasına ve ondan nefret etmesine yol açar. Bu nefret öylesine büyür ki, Yişmael için artık tek amaç Gedalyau'yu öldürmek olur.

Tişri ayının başında Yişmael Gedalya'ya gelir. Gedalya'ya Yişmael'in kendisini öldürmeye geldiği bildirilmiş olmasına rağmen, o bunu bir Laşon Ara (başkası hakkında kötü konuşma) olarak algılar ve buna kulak asmaz. Yişmael geldiğinde Gedalya ona saygıyla davranır. Ardından Yişmael ve adamları Gedalya'yı öldürür. Bu olayın ardından Erets Yisrael'de yaşayan Yahudiler, Nevuhadnetsar'ın atadığı kişinin yine bir Yahudi tarafından öldürülmesi sebebiyle, Babil İmparatoru'nun gazabından kaçarak Mısır'a giderler. Böylece Erets-Yisrael'de Yahudi varlığı kalmaz. Bu sebeple bu gün, Yahudi tarihinde bir trajediyi işaretler ve dolayısıyla oruç tutularak anılır.

Maarşa, bu orucun tutulma nedeninin sadece Gedalya'nın ölümü olmadığını belirtir. Gedalya'nın ölümünün başlı başına bir trajedi olduğu doğrudur. Gedalya, çok değerli bir Tsadik ve kuvvetli bir liderdi. Fakat, orucun asıl sebebi, bu olayın sonucunda Erets-Yisrael'in çocuklarından yoksun kalmasıdır.

Maarşa şöyle devam eder: Bu suikast Roş Aşana ve Yom Kipur arasında, yani yılın en kutsal zamanında meydana gelmiştir. Yişmael'in, iktidar hırsıyla Gedalya'yı öldürmek yerine, bu zamanın ruhuna uygun olarak teşuva yapmayı düşünmesi gerekirdi. Fakat neler olduğunu hepimiz biliyoruz. Yişmael sadece bir insanı öldürmedi; sadece bir Tsadik'i öldürmedi; aynı zamanda bütün Bene-Yisrael'in basit bir iktidar hırsı yüzünden acı çekmesine sebep oldu.

Gördüğümüz gibi, tüm Bene-Yisrael'in (Roş Aşana'da) iki gün boyunca Tanrı'ya iyi ve mutlu bir yıl için dua etmesinin hemen ertesinde büyük bir trajedi yaşanmıştır. Bu sebeple, bu günde gerçekten oturup düşünmeli ve Tanrı'ya olan bağlılığımızı tekrar gözden geçirmeliyiz. Dualara yoğunlaşıp Tanrı'dan merhamet dilemeliyiz. Roş Aşana'da ettiğimiz duaların yeterli olduğuna güvenmemeliyiz. Zira herkes önemli günleri hatırlar ve en azından bu günlerde gerektiği gibi davranır. Fakat Hahamlarımızın da dedikleri gibi: "Önemli olan Kipur değil, ertesi günüdür."

Tsom Gedalya sabah şafakla birlikte başlar ve yıldızların çıkışıyla sona erer. Gece yatana kadar [veya eğer yatmadıysa şafak sökene kadar] yiyip içilebilir. Ama yatan bir kişi, eğer kalkıp bir şeyler içme konusunda niyet tutmadıysa, orucu kabul etmiş sayılır ve şafak sökmeden önce bile olsa yiyip içemez.

DEVAR TORA

[Haftanın Peraşası 5761 - Nitsavim]

 

Bugün hepiniz Tanrınızın önünde hazır duruyorsunuz (Devarim 29:9)

Tur, Roş Aşana ile ilgili kurallarda şunu kaydeder: "Normal şartlarda, hayatı ile ilgili bir davada yargılanacak bir kişi, duyduğu sıkıntı sebebiyle karalar giyer, sakalını kesmez, tırnaklarını uzatır; çünkü sonuçta ne çıkacağını bilmemektedir. Ama Yisrael için durum böyle değildir. Yargı gününde beyazlarını giyerler, beyaz talitlerine sarınırlar, tıraş olmuşlardır, bayrammış gibi yiyip içerler. Çünkü Tanrı'nın kendileri için mucize yapacağını bilirler."

Kelm'li Saba buna açıklama getirir: Her ne kadar bireysel olarak herkesin Yargı Günü sebebiyle korku içinde olması ve mucizelere güvenmemesi gerekiyorsa da, Bene-Yisrael bir bütün olarak kendileri için mucize yapılacağı konusunda emin olabilir. Dolayısıyla tavsiye şudur: Kişi kendisini topluma bağlı olarak görmelidir. Böylece toplum için yapılacak mucizeler onu da kapsayacaktır.

Moşe'nin halka söylediği de budur: Bugün "hepiniz" Tanrı'nın önünde hazır bekliyorsunuz. Başka bir deyişle, sürekli olarak Tanrı'yı kızdıracak davranışlarda bulunmuş olmanıza karşın, "bugün Tanrı'nın önünde olabilmeniz", sadece ve sadece "hepiniz", yani bir arada - birbirine bağlı bir toplum olmanız sayesindedir.

ALİHOT OLAM

[Sefer Yalkut Yosef - Rabi Yitshak Yosef]

 

Şofar

1.      Tokea, kendisi ile ilgili istenen nitelikleri ve Şofar kurallarını iyice öğrenmelidir. Zira halkın sorumluluğu onun omuzlarındadır.

2.      Tokea, Şofar çalınışı sırasında ayakta durmalıdır. Halk ise, ilk 30 sesin çalınması sırasında oturur, kalan 70 sesi ise ayakta dinlemelidir.

3.      Berahaları Tokea okur; halk dinler. Beraha "Lişmoa Kol Şofar"dır. İlk gün ayrıca "Şeeheyanu" berahası okunur. İlk gün Şabat ise, Şofar çalınmadığından, her iki beraha ikinci gün söylenir.

4.      Rahatsızlık sebebiyle sinagoga gelememiş bir kişiye Tokea gidip Şofar çalarsa; berahaları, biliyorsa dinleyen, bilmiyorsa Tokea okur.

5.      Tokea berahaları okuduktan sonra sinagoga giren, ama Şofar sesini tamamen işiten biri yükümlülüğünü yerine getirmiş sayılır.

6.      Tokea'nın Şofar berahalarını söylemeye başlamasından itibaren, Musaf'ın sonundaki Şofar çalışının bitimine kadar Şofar ya da Tefila ile ilgili olmayan hiçbir şey konuşulmaz. Zira Roş Aşana günü içinde çalınan 100 ses bir bütündür ve beraha hepsini kapsamaktadır. Berahalar okunurken "Baruh U Uvaruh Şemo" denmemeli, Tokea berahayı söyledikten sonra "Ase Veatslah - Yap ve Başar" şeklindeki teşvik sözleri söylenmemelidir. Bu sözler berahadan önce söylenebilir.

7.      Şofar çalınırken dikkati dağıtacak herhangi bir ses çıkarmamaya özen gösterilmeli, bunu anlayamayacak yaştaki çocuklar sinagoga getirilmemelidir.

8.      Zamana bağlı her mitsvada olduğu gibi kadınlar Şofar dinleme mitsvasından muaftırlar. Her yıl Şofar dinlemeyi adet edinmiş bir kadın, bir sebepten dolayı sinagoga gelememişse, Tokea onun evine gidip çalabilir; ancak kimse beraha söylemez.

9.      Tokea Şofar berahasını okumadan önce şu şartlar yerine gelmelidir:

a.       Tokea, berahası ve çalışıyla halkı Hova'dan (yükümlülük) çıkarmaya konsantre olmalıdır.

b.      Halk, Tokea'nın berahası ve çalışıyla Hovadan çıkmaya konsantre olmalıdır.

c.       Berahaya sadece ve sadece "Amen" diye cevap verilmeli, başka bir şey söylenmemelidir.

10.  Şofar dinlenmeden önce yemek yenmez. Ancak tefiladan önce bir şeyler içilebilir.

11.  Sessiz Musaf Amidası sırasında, Şofar çalınan yere henüz gelmemiş bir kişi, Şofar çalınırken durur, dinler ve bittiğinde kaldığı yerden devam eder. Şofar çalınan yere Tokea'dan önce gelmişse devam etmez ve dinlemek için bekler.

12.  Tefila bittikten sonra, o gün içinde (gelemeyen birine çalma gibi durumlar haricinde) Şofar çalınmaz. Bar Mitsva olmamış ve eğitim alan bir çocuk ise, bu amaçla çalabilir.

 

Haftanın Sözü

[www.weeklydvar.com]

                                                                                                                       

Oyun bittiğinde şah da piyon da aynı kutuya atılır.

 

Haftanın Peraşası'nı, t e b e r r u d a b u l u n a r a k, ölmüşlerinin ruhuna veya hasta bir yakınının şifasına ithaf etmek isteyenlerin,

 ilgililer (050 - 38 41 30) ile temasa geçmeleri rica olunur.

Peraşa kağıtları Tora ile ilgili yazılar içerdiğinden çöpe atılmamalıdır.

Lütfen Geniza'ya getiriniz.