Yazdır

İşimiz, insanları sevgiyle yüzıüze getirir. Bizim için önemli olan bireydir. Bir insanı sevmek için ona yaklaşmak gerekir.

Mother Theresa.

Her okulun yanında simit satan o harika, küçük insanlar New York'un uzun geçmişinin herzaman sembolik bir parçası olmuştur.

Bronx'daki okulumun yanında simit satan kadını hala hatırlarım. Havanın nasıl olduğuna bakmadan,bu tatlı kadıncağız, her gün köşede simit dolu sepetiyle bekler, hayatını kazanmaya çalışırdı. Bizim simitçimiz birinin büyükannesine benzerdi. Şimdiye kadar gördüğüm en güzel gümüşi beyaz saçlara sahipti ve küçük yuvarlak yüzü dondurucu kış aylarında her zaman parlaktı.

Okulu birireceğim sene, dönem tatilinden bir önceki günü hiç unutmaycağım. O gece Hanuka'nın ilk günüydü.

Hava soğuktu ve kar taneleri, hafif hafif düşüyor,burnumuzu ve kulaklarımızı gıdıklıyordu. Köşeye doğru yürüken, işte her zamanki gibi orada duruyordu. Simitçi kadından birer simit almak için, cebimizde her zaman 2 cent bozukluk bulunurdu. Bu sanki bir gelenek haline gelmişti.

Simitlerin üstü, kardan ve soğuk havadan korunmaları için beyaz bir örtü ile örtülüydü. Simitçi kadının başında da, çenesinin altında özenle bağladığı bir eşarp olurdu. Kalın bir kazak giyer, üzerine omuzlarını örten bir şal da koyardı.

O gün, her zamanki gibi smitçinn yanında durduk. Yaklaşınca bizlere tatlı bir şekilde gülümsedi ve " Sıcak olanları size ayırdım, kağıtlara sardım. Simitleri sıcak sevdiğinizi biliyorum." dedi.

Böyle ayrıcalıklı bir muamele gördüğüüz için hepimiz gururlandık. Paramızı verdikten sonra, "Hanuka bayramınız kutlu olsun çocuklar. Hepiniz ailelerinizle sıcak ve mutlu bir bayram geçirin. Sıkıca giyinin, soğuklardan kendinizi koruyun. Aman üşütüp hasta olmayın."dedi.

Oradan uzaklaştıkça, küçük kardeşim Berel, simitinden bir kaç ısırık aldıktan sonra: "Çok yaşlı ve yoksul bir kadın olmalı" dedi düşünceli bir şekilde.

"Sanırım öyle.." dedim ben ağzımın kenarına gelen kar tanelerini yalayarak.

Berel ilgilenmişti: "Sence bugün, simit satarak, kendine Hanuka mumları alabilecek kadar para kazanmış mıdır?" diye sordu

"Gerçekten kazanmış mıdır ? Bilemiyorum