Yazdır

camasirErdemlerin en yükseği iyilik yapmaktır.  Talmud

İsrael Savunma Kuvvetleri, askeri mükemmelliğini korumak için her zaman en son teknolojik gelişmeleri takip etmesiyle dikkat çekmiştir. Ancak birçok askeri üste önemli bir teknolojik makinenin bulunmadığını birçok kişi bilmez:

Bunlar çamaşır makineleridir. İsrael ordusunun genç üyeleri, sabırsızlıkla beklenen hafta sonu izninden önce toprağa bulanmış üniformalarını toplarlar, kirli çamaşırlarını da çantalarına yerleştirip eve getirirler. Dünya birçok açıdan değişmiş olsa da, çoğu zaman çamaşırları yıkamak yine annelere düşer.

Her cuma günü, İsrael'in ana caddeleri ve otoyolları, eve dönmek için araç arayan, ellerinde kocaman çantalar bulunan asker erkek ve kızlarla dolar. Birçok ana kavşakta, otobüs yollarında, askerlerin otostop çektikleri görülür.

Bir cuma öğleni, askerlerden biri eve dönmek için araç bulabilecek kadar şanslı ama kirli çamaşır çantasını bindiği arabanın bagajında unutacak kadar şansızdı. Neyse ki ertesi gün, çantadaki etiketten askerin ismini ve telefon numarasını öğrenen sürücüden telefon geldi.

Araba sürücüsü, askerle, otostop yaptığı köşede buluşmayı önerdi. Planladıkları gibi buluştular ve genç asker çantasını getirdiği için adama çok teşekkür ederek ayrıldı. Çantasını geri alabildiği için rahatlamış olsa da üssüne yine o kirli eşyalarıyla gideceği için sıkıntı duymuyor da değildi.

Üsse geri dönünce, asker çantasını, korkunç manzarayla tekrar karşılaşmayı göze alarak açtı. Ama bunun yerine, çantanın içinde tertemiz ütülenmiş, mis kokulu üniforması, iç çamaşırları ve çorapları görünce şaşkınlıktan donakaldı. Bunların yanında bir kap kurabiyeye iliştirilmiş bir de not buldu. İmzalanmamış not birinin annesindendi ve üniformaları, kendi oğlununkilerle birlikte yıkadığını söylüyordu. " Umarım kurabiyeler hoşuna gider" diyordu not, " Kendine iyi bak ve dikkatli ol..."

Chava Weiss