Yahudiler kadar Yahudi olmayanlara da yardım edin

1978'de Rav Shlomo Carlebach Yugoslavya'nın Dubrovnik kentinde bir konser veriyordu. Konser bittiğinde etrafta dolaşmaya çıkan Rav Shlomo, hıçkırarak ağlayan bir gence rastladı. "Kutsal kardeşim," diye sordu, "neden böyle kalbini parçalarcasına ağlıyorsun?" Adam (Yahudi değildi) Rav Shlomo'ya Paris'teki bir Tıp okuluna burs kazandığını, ancak uçak biletini ödeyecek parası olmadığını anlattı.

O gün boyunca borç temin etme çabalarında ise tamamen başarısız olmuştu.

"Uçak bileti kaç para?" diye sordu Rav Shlomo.
"Yüz elli dolar."
Rav Shlomo ceplerini karıştırarak yanındaki bütün parayı sayıp adama verdi. Adam çok şaşırdı, "Beni tanımıyorsun bile. Bu parayı sana geri ödeyip ödeyemeyeceğimi nereden biliyorsun?"

"Bu verdiğim borç değil, hediye," diye yanıtladı Rav Shlomo.
Adam ısrarla, sadaka istemediğini, parayı geri ödemeyi arzuladığını söylüyordu. Bunun üzerine Rav Shlomo ismini ve adresini bir kağıda yazarak adama verdi ve şöyle dedi, "parayı ödemeye gerçekten gücün olduğu zaman geri ver."

Dubrovnik damgalı bir mektup bu olaydan on sene kadar sonra Manhattan'daki Carlebach sinagoguna vardı. Zarfta 150 dolarlık bir çekle birlikte birkaç satırlık bir mektup bulunuyordu, "Büyük hayırseverliğiniz sayesinde bugün Dubrovnik'te başarılı bir doktorum. Herşeyimi size borçluyum ve hayatım boyunca sizi unutmayacağım."

Yahudi olsun olmasın bütün insanlar Tanrı'nın suretinde yaratılmış oldukları için, Yahudi yasasının Yahudiler kadar Yahudi olmayanlara da yardım etme konusundaki ısrarı makuldur:

Muhtaç olan Yahudiler kadar, Yahudi olmayan fakir insanlara da yardım etmeli, hasta olduklarında Yahudi kardeşlerimiz kadar Yahudi olmayanları da ziyaret etmeli, kendi ölülerimizi gömdüğümüz gibi Yahudi olmayanların da cenazeleri ile ilgilenmeliyiz. Zira bunlar barışa götüren yollardır.

- Talmud Bavli, Gittin 61a